De laatste stand van zaken inzake de overeenkomsten van opdracht

Recent informeerden wij u over de laatste stand van zaken betreffende het wetsvoorstel inzake zelfstandigen zonder personeel (zzp-ers). Daarmee moet de VAR plaats maken voor de overeenkomst van opdracht. Er zijn geluiden hoorbaar dat er nog zoveel kritische vragen leven dat invoering van het nieuwe stelsel per 1 april a.s. twijfelachtig is. Staatssecretaris Wiebes beantwoordt in een brief aan de Eerste Kamer vragen over het wetsvoorstel (Wet Deregulering Arbeidsrelaties). Hij houdt vast aan zijn visie dat het systeem van (model)overeenkomsten een gewenst en noodzakelijk alternatief vormt voor de VAR-systematiek. 

Ingangsdatum

De beoogde datum waarop de VAR plaatsmaakt voor de overeenkomst van opdracht is nog steeds 1 april a.s. De Eerste Kamer dient daarvoor nog wel het wetsvoorstel Deregulering Arbeidsrelaties aan te nemen. De Eerste Kamer zal het wetsvoorstel 26 januari a.s. in behandeling nemen en op 2 februari a.s. daarover stemmen. We zullen moeten afwachten hoe dat gaat verlopen. Alleen al omdat de kritische vragen van de Eerste Kamer de staatssecretaris niet hebben aangezet tot aanpassingen.

Overeenkomsten van opdracht

In de vorige nieuwsberichten is al het nodige gezegd over de (model)overeenkomsten van opdracht. Nog enkele opmerkingen daarover. De Belastingdienst zal in totaal zes modelovereenkomsten beschikbaar stellen. Daarvan zijn er inmiddels vijf gepubliceerd. De zesde – de algemene modelovereenkomst voor bemiddeling – wordt voor 1 april a.s. verwacht. Daarnaast heeft de Belastingdienst een twintigtal meer specifieke voorbeeldovereenkomsten van opdracht op haar website geplaatst. Verder heeft de belastingdienst circa 400 voorgelegde voorbeeldovereenkomsten beoordeeld en zijn er nog 350 in behandeling

Wordt gewerkt volgens een modelovereenkomst van de Belastingdienst dan wel volgens een eigen, door de Belastingdienst goedgekeurde overeenkomst dan is men gevrijwaard van de inhouding en afdracht van loonheffingen.

De modelovereenkomsten van de Belastingdienst zijn algemeen geformuleerd en daardoor breed toepasbaar. Die algemeenheid betekent ook dat andere dan fiscale zaken hierin niet zijn verwerkt. Dat dienen de opdrachtgever en de opdrachtnemer zelf te doen. Dat kan een nadere goedkeuring van de Belastingdienst verlangen. Met een (goedgekeurde) modelovereenkomst zal men er dus niet altijd zijn. Nadere afspraken tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer kunnen leiden tot een dienstbetrekking indien niet wordt opgepast.

Implementatiefase

Wij berichtten reeds dat er een implementatieperiode is voorzien. De staatssecretaris wil van 1 april 2016 tot 1 januari 2017 de tijd geven om het nieuwe stelsel op een correcte wijze toe te passen. In die periode zal de Belastingdienst toezicht houden maar in principe geen handhavingsmaatregelen nemen. De staatssecretaris heeft er bij gezegd dat opdrachtgevers en opdrachtnemers wel een inspanningsverplichting hebben. Wie niet tijdig begint met de correcte invoering van het nieuwe stelsel (of de overgang naar dienstbetrekkingen). Met andere woorden, de Belastingdienst kan naheffingsaanslagen opleggen. Een tijdige en correcte toepassing van het nieuwe stelsel is ook daarom van belang.