Hoge eigen bijdragen verzorgingstehuis

Wacht uw vader of moeder op een plaats in een verzorgingstehuis? En vraagt u zich af: hoe kan worden voorkomen dat voor uw vader of moeder straks zulke hoge eigen bijdragen gelden dat de eigen woning moet worden “opgegeten”? In dit kader vertellen wij u graag meer over schenken.

 

Afhankelijk van het inkomen en het eigen vermogen, zal voor uw vader of moeder een eigen bijdrage in de kosten voor het verzorgingstehuis gelden. Dat kan met zich meebrengen dat de eigen woning moet worden “opgegeten”. Een simpele oplossing: zorg dat er geen vermogen meer is als uw ouder in het verzorgingstehuis wordt opgenomen. Dat kan via schenkingen mits daarmee tijdig wordt begonnen.

 

Banktegoeden schenken betekent simpelweg geld geven tot er geen eigen vermogen meer is.

 

Zit het eigen vermogen vast in de eigen woning dan is het ingewikkelder. Uw ouder kan zijn vermogen dan afbouwen door te schenken en die schenkingen schuldig te blijven. Zo kan een schuld aan de kinderen worden opgebouwd die gelijk is aan de waarde van de woning. Feitelijk is er dan geen eigen vermogen meer. Aan schuldig gebleven schenkingen worden voorwaarden gesteld. Vader of moeder dient – daadwerkelijk – jaarlijks aan de kinderen 6% rente over de schuld te betalen. Bovendien moet iedere schenking onder schuldigerkenning bij notariële akte plaatsvinden.

 

Dementie of Alzheimer

Het gebeurt niet zelden dat een ouder in een verzorgingstehuis wordt opgenomen vanwege demen-tie of Alzheimer. Dan is niet meer vast te stellen wat de ouder wil (“wilsonbekwaam”). Schenkingen ten lasten van het eigen vermogen van de ouder, zijn dan niet meer mogelijk tenzij de ouder

– voordat hij wilsonbekwaam werd – heeft duidelijk gemaakt zijn vermogen aan de kinderen te willen wegschenken. Daarvan is sprake indien aan één van de kinderen een algehele volmacht wordt gegeven op basis waarvan schenkingen kunnen plaatsvinden als vader of moeder niet meer wilsbekwaam is.

 

Schenkingstraditie

Wat als uw vader of moeder inmiddels wilsonbekwaam is en een algehele volmacht ontbreekt? Dan kan een schenkingstraditie wijzen op de wil het eigen vermogen aan de kinderen weg te schenken. Daarbij is van belang dat er voor de wilsonbekwame ouder voldoende vermogen overblijft om van te leven. Een tekenend voorbeeld is een arrest van Hof Den Haag.

 

Vader was opgenomen in een verzorgingstehuis en er was een bewindvoerder benoemd. Deze vroeg de rechter toestemming om per kind € 100.000,= te schenken. De rechtbank weigerde dat. In hoger beroep gaf Hof Den Haag toestemming. Volgens het Hof was aannemelijk gemaakt dat vader – toen hij nog wilsbekwaam was – zijn kinderen had bevoordeeld. Daarbij woog mee dat vader aan zijn kinderen tegen een zeer lage rente leningen had verstrekt. Er was dus zoiets als een schenkingstraditie (bevoordeling in de vorm van een lage rente) die wees op de wil vermogen naar de kinderen over te maken.

 

Schenkingsplan

Tijdig maatregelen kan dus veel besparen. Een algehele volmacht kan in dat verband wenselijk zijn. Soms zijn andere maatregelen, zoals een goed schenkingsplan, wenselijker. Dat moet per geval worden beoordeeld. Daarbij de belangen van de ouder en de kinderen tegen elkaar afwegend.

 

Vragen over schenking/ schenken?

Heeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op.