VAR-verklaring verdwijnt!

Zelfstandigen zonder personeel (zzp-ers) hebben een zogenaamde VAR-verklaring nodig om voor hun opdrachtgevers te kunnen werken. De VAR-verklaring verdwijnt. Een overeenkomst met de opdrachtgever komt er voor in de plaats. Die wijziging zou met ingang van 1 januari 2015 worden doorgevoerd echter staatssecretaris Eric Wiebes heeft dat uitgesteld.

 

Opdrachtgever krijgt meer verantwoordelijkheid

Een zzp-er is niet in dienst van zijn opdrachtgever. Met een VAR-verklaring garandeert de zzp-er zijn opdrachtgever dat voor hem geen premies of loonheffingen hoeven te worden afgedragen. Dat neemt niet weg dat mensen op papier kunnen werken als zzp-er terwijl ze feitelijk in dienst zijn. Dat is lastig te controleren voor de Belastingdienst en in het geval van problemen zijn de financiële gevolgen (veelal) voor de zzp-er. In verband daarmee wordt de VAR-verklaring afgeschaft. Daarvoor komt in de plaats een overeenkomst van opdracht tussen de zzp-er en zijn opdrachtgever. Op die manier krijgt de opdrachtgever meer verantwoordelijkheid voor een juiste aanpak. Daarmee ook voor de afdracht van premies en loonheffingen indien blijkt dat toch sprake was van een dienstbetrekking.

 

1 januari 2016

De nieuwe opzet zou op 1 januari 2016 ingaan. Inmiddels heeft de staatssecretaris zijn plan bijgesteld. Uit de maatschappelijke discussie leidt hij af dat er in de markt nog vele vragen zijn over de nieuwe opzet en daarom invoering op 1 januari a.s. te vroeg is. Hij streeft er nu naar de VAR per 1 april 2016 te vervangen.

 

Modelovereenkomsten

De Belastingdienst stelt voor de diverse sectoren modelovereenkomsten op. De zzp-ers en hun opdrachtgevers kunnen die gebruiken maar mogen ook gebruik maken van eigen versies. De Belastingdienst heeft inmiddels een aanzienlijk aantal modelovereenkomsten via haar website ter beschikking gesteld.

 

Blijf alert en waakzaam

Tenslotte, de overeenkomst zal een dienstverband niet zonder meer uitsluiten. Het blijft gaan om de feitelijke situatie, niet om een papieren werkelijkheid. Dat neemt het belang van een goede overeenkomst niet weg. Immers, die vormt ook voor de Belastingdienst het uitgangspunt. Een onhandige formulering van de overeenkomst zou daarom zomaar voor de Belastingdienst aanleiding kunnen zijn een samenwerking als een dienstbetrekking aan te merken en over te gaan tot naheffing van premies en loonheffingen. Het blijft dus oppassen.

 

Vragen?

Stel ons gerust uw vraag naar aanleiding van dit artikel. Klik hier om gebruik te maken van ons contactformulier.