VAR plaats moet maken voor de overeenkomst van opdracht

Wij informeerden u al diverse keren over het wetsvoorstel betreffende zelfstandigen zonder personeel (zzp-ers) waarmee de VAR plaats moet maken voor de overeenkomst van opdracht. Gisteren (26 januari 2016) heeft de Eerste Kamer zich gebogen over het wetsvoorstel.

 

Vermoedelijke wijziging van de ingangsdatum

In de Eerste Kamer tekende zich gisterenavond een meerderheid af voor het wetsvoorstel van staatssecretaris Wiebes waarmee de VAR wordt afgeschaft. De beoogde ingangsdatum was 1 april 2016 maar dat lijkt na gisterenavond 1 mei a.s. te worden.

 

De staatssecretaris wilde al langere tijd af van de VAR maar hij stuitte op verzet in de Eerste Kamer. Daarmee reageerden de senatoren op de vele reacties op het wetsvoorstel die zij ontvingen. Bijvoorbeeld van zzp-ers die bang zijn door de nieuwe, strengere regels opdrachtgevers kwijt te raken omdat die niet het risico willen lopen loonheffing te moeten betalen. Zo staat in de overeenkomst voor zelfstandigen in de bouw dat de zzp-er altijd met zijn eigen materiaal moet werken. Volgt daaruit dat de overeenkomst ongeldig is (en sprake is van een dienstbetrekking) zodra de zzp-er een hamer van zijn opdrachtgever gebruikt? Dit soort onzekerheden zou voor opdrachtgevers een reden kunnen zijn niet meer met zzp-ers te werken.

 

Langere overgangsfase en een externe commissie

Staatssecretaris Wiebes deed een reeks toezeggingen aan de Eerste Kamer. Zo komt er een langere overgangsfase van een jaar en zal een externe commissie de nieuwe contracten beoordelen. Een meerderheid van de senatoren vond de toezeggingen van staatssecretaris Wiebes voldoende om met zijn plannen in te stemmen.

 

Volgende week dinsdag (2 februari) stemt de Eerste kamer over het wetsvoorstel.