Werkkostenregeling 2016

De werkkostenregeling geeft u als werkgever een vrije ruimte van maximaal 1,2% van het totale fiscale loon. Deze vrij ruimte mag u besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen voor uw werknemers.

 

Over het bedrag dat binnen de vrije ruimte valt, betaalt u geen loonheffingen. Over het bedrag boven de vrije ruimte betaalt u loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80%.

 

Mogelijk heeft u de vrije ruimte in 2016 niet geheel dan wel deels gebruikt. Maak alsnog gebruik van deze mogelijkheid. Het is niet mogelijk om de vrije ruimte die in 2016 over is door te schuiven naar 2017.

 

Let bij het gebruik van de vrije ruimte wel op het gebruikelijkheidscriterium. Dit is een moeilijk vangbaar criterium. Deze stelt dat uw vergoedingen en/of verstrekkingen niet in de vrije ruimte kunnen worden gebracht als deze onderbrenging op zichzelf ongebruikelijk is en/of de omvang van de vergoeding/verstrekking ongebruikelijk is. Maak wel gebruik van de doelmatigheidsmarge van € 2.400 per persoon per jaar. Tot dit bedrag beschouwt de Belastingdienst de vergoeding / verstrekking in ieder geval als gebruikelijk.

 

Maak gebruik van de collectieve vrije ruimte binnen de concernregeling. De concernregeling houdt in dat er bij bepalen van de vrije ruimte een samenvoeging is met andere BV’s bij een belang van minimaal 95%.

 

Omdat de werkkostenregeling een lastig toepasbare regeling is gebleken heeft de Tweede Kamer de regering verzocht om de geplande evaluatie van de werkkostenregeling te vervroegen van 2018 naar 2017.